SEDY2 kehittää inklusiivista lasten liikuntaa

SEDY-projektin kakkosvaihe on käynnistynyt. Sport Empowers Disabled Youth 2 (SEDY2) on kolmivuotinen (2020–2022) EU:n ErasmusPlusSport yhteistyöhanke, jossa jatketaan vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten liikuntatarjonnan kehittämistä. Kuten ensimmäisessä, vuosina 2015–2017 toteutetussa SEDY-hankkeessa, myös tässä pyritään saamaan nykyistä useampia vammaisia lapsia ja nuoria mukaan vapaa-ajan liikuntaan. SEDY-hanketta koordinoi hollantilainen ammattikorkeakoulu (Inholland University of Applied Sciences), ja siinä on mukana yhdeksän partneria viidestä maasta (Hollanti, Suomi, Liettua, Portugali, Itävalta). Suomesta mukana ovat Suomen Paralympiakomitea ja Liikuntakeskus Pajulahti.

Ensimmäisessä SEDY-hankkeessa 2015–2017 selvitettiin ratkaisumalleja kysynnän ja tarjonnan ongelmiin. Kyselyjen kautta paljastui, että vammaiset lapset osallistuvat liikuntaan vähemmän ja harvemmin kuin vammattomat. Syitä ovat soveltuvien ohjelmien, harrastuspaikkojen ja tiedon puute. Vammaiset lapset eivät tiedä mikä laji tai liikuntamuoto soveltuu, mistä sopiva harrastuspaikka löytyy, miten sinne pääsee ja kelpaako mukaan. Perheissä ehkä pelätään, että lapsi ei pärjää tai kelpaa. Urheiluseuroissa luullaan, että vammaisia liikkujia ei kiinnosta seurassa harrastaminen tai pelätään oman osaamisen riittämättömyyttä ja ohjaajaresurssien loppumista. Yhdeksi ratkaisuksi kehitettiin suomalaisten toimesta Valtti-toimintamalli, ja sen rinnalla testattiin Iso Britanniassa kehitettyä focus group -menetelmää lasten oman äänen ja mielipiteen kuulemiseksi. Hankkeen tuloksena Valtti-ohjelma vakiintui Suomessa osaksi Suomen Paralympiakomitean (aik. Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU) lasten ja nuorten liikuntaohjelmia. Hollannissa Valttina toimiminen on ollut osa InHolland ammattikorkeakoulun opetusta.  

SEDY2-hanke kestää kolme vuotta. Aluksi pureudutaaan hankalaksi koettuun inkluusion käsitteeseen kuulemalla lasten ja nuorten, huoltajien ja ohjaajien ajatuksia inkluusiosta neljässä maassa toteutettavissa focusryhmä haastatteluissa. Tuloksia raportoidaan kansainvälisissä tutkijaverkostoissa ja hyödynnetään Valtti-toimintamallin jatkokehitystyössä. Suomalaisten tehtävänä on kehittää toimintamalleja vapaaehtoisten rekrytointiin ja työkaluja Valttina toimiville opiskelijoille. Kehittämistyössä pyritään hyödyntämään jo olemassa olevia palveluita, kuten soveltavan liikunnan verkkokoulutusta ja Löydä oma seura -palvelua

SEDY2-projektissa mukana olevat tahot ja pääroolit

Hollanti

  • Inholland University of Applied Sciences (HvA) (hankkeen johto, inkluusion tutkimus)
  • Amsterdam University of Applied Sciences, AUAS) (hankkeen tuotosten testaaminen)
  • Gehandicaptensport Nederland (Disabled sports Netherlands) (hankkeen tuotosten testaaminen)

Suomi

  • Suomen Paralympiakomitea (Valtti toimintamallin jatkokehittäminen)
  • Liikuntakeskus Pajulahti (verkkokoulutustyökalut)

Liettua (hankkeen tuotosten testaaminen)

  • Lithuanian Sports University (LSU)
  • Lithuanian Paralympic Committee (LPC)  

Portugali (hankkeen tuotosten testaaminen)

  • Polytechnic Institute of Santarém – Sport Sciences School of Rio Maior
  • Federação Portuguesa de Desporto para pessoas com Deficiência (FPDD) 

Itävalta

  • European Network of Sport Education (ENSE) (hankkeen tulosten levittäminen)

 

Lisätiedot

Aija Saari, Nina Pelkonen ja Tiina Siivonen (etunimi. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)

Virpi Remahl, Marja Gran (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.)

Hankkeen englanninkieliset verkkosivut (siirryt inholland sivuille): https://www.inholland.nl/inhollandcom/about-inholland/sedy2/