Liikutaan ja toimitaan turvallisesti korona-aikana

Keihäänheittoharjoittelutilanne, valmentaja ja urheilija.

Päivitetty 29.3.2021

Tälle sivulle on koottu yleiset periaatteet, miten Paralympiakomitean toiminta järjestetään korona-aikana. Noudatamme Suomen hallituksen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja ulkoministeriön linjauksia.

Rajoitukset Paralympiakomitean lajitoiminnassa toistaiseksi

Kilpailutapahtumia Paralympiakomitean alaisissa lajeissa* voi maalis- ja huhtikuussa järjestää vain, jos se onnistuu voimassa olevien alueellisten rajoitusten mukaisesti. Kilpailuihin ei suositella matkustettavan yli sairaanhoitopiirien rajojen. Kevään osalta kilpailujen peruuntumisia voi seurata Paralympiakomitean tapahtumakalenterista. Tapahtumakalenteriin pääset siirtymään tästä. Harjoittelu toteutetaan yksilöharjoitteluna päävalmentajan ohjeistuksen mukaisesti. Maajoukkueiden harjoitus- ja leiritoimintaa voidaan järjestää viranomaissuositusten ja rajoitusten puitteissa. Muiden lajien osalta noudatetaan ko. lajiliiton ohjeistuksia.

Paralympiakomitean yleiset ohjeistukset tapahtumiin, koulutuksiin, harjoituksiin ja otteluihin

 • Kipeänä jäädään kotiin.
 • Harjoituksiin kokoontuvat vain tarvittavat henkilöt: osallistujat, valmentajat sekä välttämättömät avustajat ja huoltajat.
 • Valmentajat, huoltajat ja avustajat käyttävät kasvomaskia aina kun se on mahdollista myös harjoituksen aikana.
 • Kasvomaskia käytetään ennen ja jälkeen harjoituksen, mikäli lähikontaktia ei voida välttää.
 • Tultaessa ulkoa sisätilaan käytetään käsidesiä.
 • Kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytetään käsihuuhdetta.
 • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
 • Pidetään huolta 1-2m turvaväleistä (pois lukien pelaajat kentällä)
 • Mikäli tulee tilanne (esim. opastus), jossa turvaväliohjetta ei voi noudattaa, tulee käyttää kasvomaskia ja käsien pesu/desinfiointi tulee tehdä välittömästi ennen tilannetta ja jälkeen tilanteen.
 • Kaikkea tarpeetonta fyysistä kosketusta vältetään (esimerkiksi kättely, halaaminen). 
 • Jokainen pesee kätensä ennen poistumista tilasta (pelihalli, koulutustila, tapahtuma). 
 • Suosittelemme jokaista Paralympiakomitean tapahtumaan osallistuvaa lataamaan Koronavilkku-sovelluksen omaan puhelimeen. Lue lisää Koronavilkusta THL:n sivuilta.

Tutustu tarkempiin ohjeistuksiin tapahtumien ja koulutusten osalta

Tutustu tarkempiin ohjeistuksiin kilpailutapahtumien ja huippu-urheilun osalta

 

* Paralympiakomitean alaiset lajit: boccia, maalipallo, näkövammaisten ampumaurheilu, näkövammaisten shakki, parajääkiekko, pyörätuolirugby, sokkopingis, sähköpyörätuolisalibandy, voimanosto.

 

Ladattavat tiedostot