Haku VAU:n Valtti-ohjelmaan on auki huhtikuun loppuun saakka

Osku ja Jan (kuvakaappaus Valtti-videolta)

Vaikeavammainen Osku löysi Valtti-ohjelman ansiosta nyrkkeilyn pariin

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n koordinoimassa Valtti-ohjelmassa etsitään erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastusta. Haku Valtti-ohjelmaan vuodelle 2018 alkaa 1.3. ja päättyy 30.4.

Valtti-ohjelman hakijat voivat olla noin 6–23-vuotiaita. Ensisijalla ovat erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret, joilla ei entuudestaan ole säännöllistä liikuntaharrastusta. Ohjelmaan valittu lapsi tai nuori saa oman henkilökohtaisen Valtin, joka toimii ohjattavansa liikuntakaverina ja harrastuksen pariin saattajana. Valtit ovat pääasiallisesti liikunta-, kasvatus- kuntoutus- tai sosiaalialan opiskelijoita Valtti-ohjelman lukuisista yhteistyöoppilaitoksista eri puolilta Suomea. Valtti suunnittelee ohjattavalleen noin neljän liikuntakokeilukerran jakson, joka toteutetaan pääasiassa syksyllä.

Valtti-ohjelmassa pureudutaan vammaisten henkilöiden liikunnan harrastamiseen kytkeytyvään kysynnän ja tarjonnan ongelmaan; Perheet eivät tiedä, mitä ja missä heidän lapsensa voisi harrastaa, ja urheiluseuroissa luullaan, että vammaisia liikkujia ei kiinnosta seurassa harrastaminen tai pelätään oman osaamisen riittämättömyyttä.

Valtti-ohjelman toimivuudesta hyvä esimerkki on helsinkiläisen Oskun tarina. Osku oli 5-vuotias, kun hän sai nukkuessaan aivoinfarktin. Kun Osku heräsi nukutuksesta, ei hän pystynyt liikuttamaan muuta kuin vasemman käden pikkurilliä.

Ajan ja kuntoutuksen myötä toimintakykyä on hieman tullut takaisin, ja hän pystyy kommunikoimaan pädillä olevan Taike-ohjelman avulla. Liikunnan harrastaminen ei alkuun ollut perheellä päällimmäisenä mielessä, mutta hiljalleen sellaisenkin mahdollisuuden kartoittaminen nousi esiin.

– Olin ajatellut, että Oskulle pitäisi löytää jokin harrastus, mutta en tiennyt yhtään, mistä lähteä etsimään ja mitä harrastus voisi olla, Oskun äiti Tanja Antikainen sanoo.

Valteri-koulu Ruskiksen kautta tuli esite Valtti-ohjelmasta, ja se tuntui kuin suoralta vastaukselta äidin mieltä hiertäneisiin kysymyksiin. Valtti-ohjelman hengen mukaisesti Osku sai itse kertoa, mitä lajeja haluaisi kokeilla ja äidin yllätykseksi lajit olivat pöytätennis ja nyrkkeily.

– Minä katsoin Youtubesta paljon nyrkkeilyvideoita ja halusin itsekin sitä kokeilla. Nyrkkeilijöiden lihakset olivat hyvin isot ja halusin itselleni samanlaiset, Osku kertoo.

Oskun Valtit ottivat yhteyttä Savate Club Helsinkiin, joka otti ennakkoluulottomasti uuden kokeilijan vastaan.

– Meillä ei ollut aikaisemmin juuri kokemusta vammaisista harrastajista, vaikka näkö- ja kuulorajoitteisia on kursseilla ollut. Ja myös henkilöitä, joilla on proteesi. Hyvin ovat kaikki pärjänneet, aina voi harjoituksen soveltaa sopivaksi, sanoo Savate Clubin toiminnanjohtaja Jan Lagerbohm.

– Oskun tapauksessa joutui hiukan funtsimaan aluksi, koska täysin vastaavanlaista tilannetta ei ollut aiemmin ollut ja kyseessä oli lapsi. Tunnen kuitenkin itseni ja päätökseni, eli päästän jokaisen mukaan rajoitteista huolimatta, jos vain oikeasti haluaa tulla mukaan. Siksi tiesin alusta saakka, että Osku tullaan näkemään salilla, Lagerbohm toteaa.

Osku kävi Valtti-ohjelman aikana kokeilemassa myös pöytätennistä, ja sekin oli mukavaa, mutta Vuosaaren läheltä ei oikein löytynyt sopivaa harrastuspaikkaa. Nyrkkeily sen sijaan on jatkunut ohjelmassa säännöllisesti.

– Se on tosi kivaa ja juuri niin hauskaa kuin ajattelinkin, Osku sanoo.

Myös Savate Clubissa on oltu tyytyväisiä siihen, että Osku päätettiin ottaa mukaan toimintaan. Jan Lagerbohm sanoo Oskun opettaneen ohjaajille vahvaa periksiantamattomuutta ja pitkäjänteisyyttä.

– Oskulla on toki aika rajalliset teemat, mitä harjoituksessa voi toteuttaa. Mutta niistä yksinkertaisista teemoista saa kuitenkin monipuolisia ja vaihtelevia harjoitteita. Oskun motivaatio on aina hyvä. Hän käy säännöllisesti harjoituksissa, on käynyt jo puolitoista vuotta. Sekin kertoo jotain siitä, että liian tylsää ei ole voinut olla, Lagerbohm hymähtää.

Hakulomake Valtti-ohjelmaan niin perheille kuin opiskelijoille löytyvät TÄÄLTÄ.

Lisätiedot Valtti-ohjelmasta: VAU, lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija Nina Peltonen, puh. 050 400 1532, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.