Valtti-ohjelma pyörii koronaviruksesta huolimatta

Valtti-kokeilija jousiampumassa

Paralympiakomitean Valtti-ohjelmaan haki koronakevään aikana 153 erityisen tuen tarpeessa olevaa lasta ja nuorta. Suurin osa heistä sai myös oman Valtti-ohjaajan, jonka kanssa lajikokeilut ovat alkaneet tai alkamassa ympäri Suomea. Valtti-ohjaajat ovat sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita 14 eri oppilaitoksesta Helsingistä Rovaniemelle.  

Koronavirus on tuonut myös Valtti-ohjelmaan omat vivahteensa ja ohjelmaa Paralympiakomiteassa koordinoivat Kaisa Kiri ja Henry Manni ovat tehneet töitä, jotta lapset pääsevät turvallisesti kokeilemaan eri lajeja.

– Poikkeuksellinen tilanne on huomioitu paikkakuntakohtaisesti ja toimintaa on suunniteltu ja toteutettu kyseisten suositusten mukaan. Valtti-ohjelma alkaa Kick Off -tapahtumalla, jossa Valtit ja perheet tapaavat toisensa ensimmäisen kerran. Tapahtumat on suunniteltu huomioiden turvavälit, hygienia sekä osallistujien toiveet ja osassa tapahtumia on käytetty maskeja. Tapaamisia on siirretty myös ulkotiloihin. Seuraamme koko ajan tautitilannetta ja huomioimme sen toiminnassa. Tärkeintä on, että toiminta on turvallista, Kaisa Kiri korostaa.

Ohjelma etenee paikkakunnilla eri aikatauluissa. Osassa on päästy jo kokeilujen makuun ja osassa toiminnan aloittaminen menee pidemmälle syksyyn.  

Suomen Paralympiakomitean koordinoiman Valtti-ohjelman avulla pyritään löytämään erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastus. Valtti-ohjelmaan valittu lapsi tai nuori saa oman henkilökohtaisen Valtin. Joissain tapauksissa yksittäisellä lapsella tai nuorella voi olla kaksikin Valttia.